yks döneminde sosyal hayat

YKS Döneminde Sosyal Hayat

Üniversite sınavına hazırlanan her öğrencinin sosyalleşme ihtiyacı farklıdır. Kendi çalışma rutininde devam eden ve YKS döneminde sosyal hayatına ara veren bir öğrenci, düzenli molalar ve kendini rahatlatabilme yeteneğiyle sosyalleşme ihtiyacı duymayabilir ve bu normaldir. Bunun yanında sınav stresi ile başa çıkma yollarından biri olarak sosyalleşmeyi kullanan ve kendine sosyalleşebilmek için vakit ayırabilen öğrenci, zaman yönetimi sağlayabiliyorsa bu da oldukça normaldir. Burada önemli olan öğrencinin vaktini nasıl kullandığı ve kendine verdiği araları nasıl değerlendirdiğidir.

Sosyal hayattan kopmak istemeyen ancak bunun için kendine vakit ayıramayan öğrencinin bu ihtiyacını nasıl karşılayabileceğini keşfetmesi gereklidir. Aksi takdirde bu istek öğrencide var olup karşılanmaz ise ders motivasyonu hızla düşer. YKS döneminde sosyal hayattan tamamen uzaklaşmak istemeyen ve sosyalleşme isteğini mantıklı bir zemine oturtmak isteyen öğrenci zamanı yararlı bir şekilde kullanmaya odaklanmalıdır. Özellikle 12.sınıf veya mezun olup YKS sürecinde olan öğrencilerin, o seneyi nasıl kullanmaları gerektiğini bilmeleri gerekmektedir. Peki hem YKS’ye hazırlanan hem de sosyal hayatına vakit ayırmak isteyen öğrenciler nasıl bir plan yapmalıdır ?

yks döneminde sosyal hayat

Zaman Yönetimi: Sınav sürecinin en kilit noktası doğru bir zaman yönetimi sağlamaktır. Zamanını yönetmeyi bilen öğrenci konularını ertelemez, derslerine gereken zamanı ayırır. Konuları yetiştirememe kaygısı olan öğrenci neye ne kadar vakit ayırması gerektiği konusunda bilinçli tercihler yapamayabilir. Vaktini verimli kullanamayan biri için ders dışı aktiviteler rahatsızlık hissi verebilir. Yapması gerekeni yapmayıp vaktini boşa harcıyormuş gibi düşünebilir ve tüm bu vicdani durumlar haricinde sınav stresinden uzaklaşmak adına kendini rahatlatabilmek amaçlı bir kaçış arar; bu sağlıklı olmayan bir durumdur. YKS döneminde sosyal hayatına devam etmek isteyen öğrenci zamanını mantıklı ve sınav odaklı kullanabilirse sosyal yaşam için kendine vakit ayırabilir. Bunu başarabilen bir öğrenci için kendine yarım veya bir gün ayırmak stresi azaltır.

Planlı Olmak: Sınav döneminde yapılması gerekenleri sonraya bırakmak, bazı şeyleri görmezden gelmek yapılabilecek en büyük hatalardan biridir. Ertelemek beraberinde konuların birikmesini ve konulara vakit ayıramadan soru çözümleri yapmayı veya o konuları boş geçmeyi getirir. Bu gibi durumlarda öğrenci bir plan dahilinde ilerlemeli, hangi gün kendine zaman ayırabileceğini hangi günler ayıramayacağının farkında olmalı.

Sosyal Hayat Aktiviteleri: YKS döneminde yapacağınız sosyal aktiviteler bir sonraki günlerinizi etkilemeyecek şekilde olmalıdır. Örneğin: yoğun bir spor programı, gece geç vakitlerde yapılan aktivitelerden uzak durulmalıdır. Daha çok stresinizi azaltacak günlük fiziksel ve mental olarak yormayacak aktiviteler seçilmelidir.

    Related Posts