Doğru Alan Seçimi Yapmanın Kriterleri Nedir?
Lisede belirlenen alan, öğrenim sürecinin ve geleceğe yönelik kararların en önemli noktası denilebilir. Bölüm seçiminde öğrencinin isteği, hedefleri, beklentilerinin yanında kabiliyetleri ve başarıları göz ardı edilmemelidir. Öğrenci hangi alana yatkın ve o alanda gelişime açık ise o doğrultuda ilerlemeli ve alan seçimi yapmalıdır. Bu konuda kararsız olan öğrencilerin ise göz önünde bulundurması gereken bazı kriterler vardır. Öncelikle hangi alanların hangi yetenekleri istediğinin farkında olunmalıdır. Sayısal alan seçmek isteyen öğrenci için sayısal yetenek belirleyicidir. Sayısal yetenek yalnızca matematik ve geometriden ibaret olmayıp analitik düşünmeyi de beraberinde getirerek öğrenciden birden çok alanda başarılı olmasını ister. Günümüzde sayısal alanlar daha cazip ve kariyer olarak daha imkanlı olarak algılandığı için sayısal alanda ilerlemek öğrencilere daha mantıklı gelebilir. Burada dikkat edilmesi gereken şey yalnızca matematik değil fizik kimya ve biyolojinin de sayısal alanın parçası ve ayt adına olmazsa olmazı olduğunun bilincinde olmaktır. Eşit ağırlık bölümü için ise ortalama bir türkçe matematiğin yeterli olacak algısı yanlıştır. Türkçe ve matematiğin yanında eşit ağırlık iyi bir coğrafya ve tarih ister bunun yanında ayt de edebiyat oldukça önemlidir. Sözel bölüm seçecek olanlar ise Türkçe ve tarih coğrafyanın yanında felsefe ağırlıklıdır. Dil alanı ise dil öğrenmeye yatkın ve yks nin 3.oturumu olan ydt ye girecek olan öğrenciler içindir.
Alan seçimi yapılırken tüm bu kriterler değerlendirilmeli ve alan seçimi bir hevesle ya da çok düşünülmeden yapılmamalıdır. Bu seçim yapılırken öğrencinin kendi farkındalığı haricinde rehber öğretmenlerden ya da bu alanda profesyonel birinden yardım alınabilir.
Karar verilirken alan hocalarından yorumlar almak, hocaların gözlemlerinden ve deneyimlerinden yararlanmak en doğru yollardan biridir. Mantıki olarak seçilen ve sonradan bu alanın öğrenciye uygun olmadığı fark edilen durumlarda öğrencinin bu değişikliğe adapte olup olamayacağı önemlidir. Üniversite sınavının olduğu sene alan değişikliği yapmak birçok yönden yola eksik başlamaktır. Öğrencinin bu eksiklerin yerini doldurabilecek bir çalışma prensibi edinmesi gerekir. Bu gibi zorluklar yaşanmaması adına ideal olan alan seçilmesi gereken dönemde bütün detaylarıyla uygun alan seçimi ve doğrultuda ilerlemektir.