Sınava Hazırlanan Öğrenciler Hangi Durumlarda Psikolojik Destek Almalı ?
Sınav süreci içerisinde olan çoğu öğrenci için sınav bir stres kaynağıdır. Öğrencinin bu bağlamda stres yaşaması çok normaldir. Ancak öğrencinin ders çalışma döngüsünü bozan ve ona olumsuz düşünceler yaşatan şey sınav stresinin kendisi değil, öğrencinin sınavla ilgili algılayışı ve olumsuz düşünce kalıplarıdır. Öğrenci yaşadığı bu kaygılar yüzünden ders çalışma isteği bulamayabilir ve ders çalışmadığında da kendini suçlu hissedebilir. Bu döngünün kırılabilmesi için kişinin kendine fayda sağlayamadığı durumlarda psikolojik destek alması gereklidir.
Öğrencinin sınav kaygısı yaşadığını fark etmesi gereklidir. Öğrenci kendi bu durumun farkında değilse çevresi tarafından yönlendirilmelidir. Sınav kaygısı yaşayan öğrencide belirli farklar ortaya çıkar:
- Sınavla ilgili konuşmalardan kaçınma,
- Sınavın olumsuz sonuçlarına katlanamayacağının düşünülmesi,
- Sınav kaygısından kaynaklı motivasyon eksikliği ile ders çalışmayı bırakma
başlıca faktörlerdir.
Bunun yanında öğrencinin dikkatini toparlayamaması, fiziksel semptomlar göstermesi (baş ağrısı en yaygın olmakla birlikte, mide bulantısı, kas ağrısı) yine öğrencinin sınav kaygısı yaşadığını gösterir.
Sınavla ilgili çekinceleri olan ve sınavın stres yaşatan taraflarıyla uğraşan öğrencilerin yanında bu tip bir kaygıya sahip olan öğrenciye yaklaşım farklı olmalıdır. Böylesine bir kaygı yaşayan öğrenci kaygıya karşı korumasızdır ve profesyonel bir destek alamadığı takdirde bununla baş etmeyi öğrenememesi çok olağandır.
Sınav döneminde yaşadığı kaygıdan kaynaklı ders çalışamayan, sınavlara giremeyen, yapması gereken ödevleri ve çalışmaları yapamayan, sınavlarda süre kontrolünü sağlayamayan, sınava başlamakta veya sürenin azalmasıyla bitirmekte sınavı bitirmekte güçlük çeken, Tıbbi olmayan hastalık semptomları gösteren ve bu semptomlar yüzünden ders çalışamayan, ders çalışmayı erteleyen öğrencilerin psikolojik desteğe ihtiyacı vardır. Bu sayılan durumların bir veya birkaçının olması psikolojik destek alınması gerektiğine bir işarettir. Psikolojik destek; psikolojik danışmanlar, psikologlar, psikiyatristler tarafından verilir. Yerinde ve zamanında alınan destekle birlikte öğrenci kaygısını yönetmeyi öğrenebilmekte ve verimli bir çalışma dönemi geçirebilmektedir.