Ders Çalışmayı Erteleme Davranışından Nasıl Vazgeçilir ?

Procrastination: The GPA's Silent Killer - The Delta Statement

Ders çalışmayı erteleme, birçok öğrencinin karşılaştığı yaygın bir sorun olmakla beraber zaman zaman motivasyon eksikliği, dikkat dağınıklığı gibi pek çok nedenle ortaya çıkabilir. Ders çalışma süreci ise strateji ve süreklilik ister. Ders çalışma sürecinin sekteye uğramaması ve devamlılığı adına ders çalışmayı ertelemekten nasıl vazgeçilir?

Erteleme Davranışından Vazgeçmenize Yardımcı Olacak Birkaç Maddeyi Sizin için Derledik:

 

1-Hedef Belirleme:

Süreklilik gösterecek bir ders çalışma alışkanlığı için net hedefler belirlenmelidir. Hangi derslerde neyi başarmak istendiği ve bu başarmak istenen şeye ulaşmak için ne yapılması gerektiğini belirlenmeli. 

 

2-Günlük veya Haftalık Planlar Yapma :

Ders çalışılacak vakti en etkili bir şekilde geçirmek için günlük ve haftalık planlar yapılabilir. Sınav sürecinde öğrencinin savaştığı en büyük düşman ”zaman”dır, bu yüzden hangi günler hangi derslere çalışılacağı, ne zaman molalar verileceği, bireysel yapılan denemelerde sürenin kontrol edilmesi gibi planlar yapılmalıdır. Bu planları yazılı olarak tutmak planları somutlaştırır ders çalışmayı erteleme davranışından uzaklaştırır.

 

3-Etkili Zaman Kullanımı: 

Ders çalışma sürecinin mantıklı bir şekilde kullanılması önemlidir. İhtiyaç duyulan derslere daha çok vakit harcama, bilinen konuları değil, henüz öğrenilmeyen konuların da üzerinde durma gibi davranışlar sergilenmelidir. Tekrar etme zaman kaybı gibi gözükse de bilgileri akılda tutmanın en etkili yoludur bu yüzden ders çalışma rutininin içine eklenmelidir. Ayrıca sınav süreci içinde dikkat dağıtacak unsurlardan uzak durmak da zamanı etkili kullanmanın yollarından biridir. 

 

4-Çalışma Ortamını Düzenleme:

Nerede daha düzenli çalışıldığının farkında varılmalıdır. Bu yer kütüphane olabilir ev olabilir bir sınıf ortamı olabilir. Neresi olursa olsun rahat, sessiz ve düzenli bir çalışma ortamı oluşturulmalıdır. Odaklanmayı sağlayacak bir masa ve dikkat dağıtmayacak eşyalar çevrede olmalıdır. Çalışma ortamını kişiselleştirmek de motivasyon sağlayan bir davranıştır.

 

5-Destek Alma:

Sınav süreci bir çok öğrenci için stres unsurudur. Bu süreçte motivasyon sahibi olmak, ders çalışmayı ertelememek için destek almak ve yaşanılan deneyimleri paylaşmak önemlidir. Arkadaş ve aile desteğinin yanında bir profesyonelden destek almak çoğu zaman gereklidir. Nasıl ders çalışılması ve programlanması ile ilgili uzman görüşleri dikkate alınmalı bunun yanında sorumlu olunan sınavla alakalı aynı süreçlerden geçen kişilerle paylaşımlar yapmak faydalı olabilir. 

 

    Related Posts